Ds. O. Haasnoot Ds. O. Haasnoot

Als kind werd ik geboren in Amsterdam, we woonden drie hoog en mijn moeder moest drie lange trappen af met een kinderwagen om naar buiten te komen. Ik werd geboren uit liefde. Mijn moeder was al 2 maanden na de geboorte van mijn oudere broer zwanger van mij. Mijn vader, die loods was, was onregelmatig aan het werk. Hij kon worden opgeroepen en moest dan met een taxi aan boord gaan van de loodsboot en dan het schip naar of van de haven van Amsterdam naar IJmuiden brengen. Mijn moeder was onderwijzeres, maar moest haar werk opzeggen toen ze trouwde. Dus wij werden haar leerlingen. Ik heb een gelukkige jeugd in Amsterdam gehad. Leerde fietsen op een “plat dak “van 4 bij 4 meter en genoot later van de zeeverkennerij gelegen aan de Nieuwe Meer, waar ik leerde zeilen. Pas op oudere leeftijd merkten we rond de dodenherdenking dat mijn vader ondergedoken was geweest en in het verzet had gezeten rond Volendam, waar hij was opgegroeid. Wij moesten daarom sterk worden om verzet te kunnen geven als er weer Duitsers over ons land heen zouden komen. Mijn vader was bang geworden en begin mei kreeg hij last van allerlei gevoelens van angst en boosheid.
We verhuisden naar Amstelveen en ik haalde mijn Atheneum-B. Economie en wiskunde vond ik leuk, dus ik begon met econometrie te studeren. Tjonge wat was dat zwaar en met 3 vrienden verliet ik de studie en kon gelijk doorgaan met economie.
Na mijn kandidaats koos ik voor theologie en dat was een onverwachte wending voor mijn ouders, die helemaal niet zo kerkelijk waren. Zeker toen ik nog als student trouwde met Riet hebben ze voor vele verrassingen gestaan. In de eerste pastorie werden onze oudste dochters geboren en vol van liefde hebben we ze ontvangen.
 
Riet was toen als consultatiebureau arts begonnen en we hadden net genoeg inkomen om te leven.
Toen we onze eerste auto kochten, kwam de scriba naar ons toe om te vertellen, dat we nu echt boven onze stand leefden. Na de eerste gemeente werd ik huisman en heb ik voor de twee kinderen gezorgd en Riet kon zich gaan specialiseren tot jeugdarts, later arts maatschappij en gezondheid.
Daarna zijn we onze droom gaan uitwerken. Ons voorbeeld was Albert Schweitzer, arts en theoloog. We gingen naar Curaçao, alwaar ik predikant werd in de VPG in een zwarte kerk, een swingende en zingende kerkgemeenschap.
Riet werd jeugdarts en daar werd onze jongste dochter geboren als een geschenk, dat we niet meer verwacht hadden. Teruggekeerd in Nederland ben ik nog predikant geweest in Colmschate en in Zutphen. Daarna ben ik naar Usselo gegaan, aangezien Riet werkzaam was bij de GGD als stafarts in Enschede. Ik heb het daar goed naar mijn zin. Er is daar weer sprake van een opleving. Vele mensen doen mee en ik sta versteld van hun inzet en betrokkenheid.
En toch, dat is niet alles. We kunnen de secularisatie niet te lijf gaan door hard te werken. Langzamerhand dringt het besef door, dat het in de grote kerk (ons gebouw) en kleine kerk (het gezin) gaat om het geheim te herkennen van God in en bij en om ons. Niet wij hebben God, maar God heeft ons op het oog. Ik leerde dat besef pas goed kennen, toen ik de studie geestelijke begeleiding ging doen. Als je anderen wilt bijstaan, zal je ook zelf moeten leren dat je wordt bijgestaan.
Na deze studie kwam uw voorzitter langs om te vragen of ik mee wilde werken aan het pastoraat in uw gemeente. Ik ben eerst maar eens stil geworden, want dat had ik niet verwacht. En nu na enige kerkelijke procedures van een volledige aanstelling bij Usselo en een detachering voor 40% in Haaksbergen-Buurse kan ik volmondig hier “ja” op zeggen. De vraag is natuurlijk na alle turbulentie van de afgelopen maanden of u daar ook “ja “op wilt zeggen. De kernvraag is dan durven we met God deze nieuwe toekomst in te gaan? Ik denk dan aan Lied 416 uit het nieuwe liedboek voor u en voor mij “Ga met God en Hij zal met je zijn.” Ik begon met “mag ik me voorstellen?” en ik eindig graag met de vraag “mogen we ons aan elkaar voorstellen als we zoeken naar God?”

Ds. Olaf Haasnoot

Haaksbergerstraat 819
7548 PB  Enschede
Telefoon: 0633190645
Email:


 
 

terug